2017. május 16., kedd

Örvös medve


Az örvös medve, vagy latinul az Ursus thibetanus egy közepes méretű, éles karmokkal rendelkező, fekete bundázatú medve. Mellkasán egy jellegzetes fehér-krém színű „V” betű található, melynek köszönhetően egyes térségekben holdmedvének is nevezik.

Az örvös medvék dombos és hegyvidéki erdők közelében élnek, mára pedig már Ázsia keleti részétől a nyugati féltekig mindenhol megtalálhatóak. Ide tartozik főként Afganisztán, Pakisztán, Észak-India, Nepál, Bhután, Burma, Dél-Szibéria és Oroszország, Északkelet-Kína, Taiwan és Japán.


A hím és női egyedek közt szembeszökő méreti különbség van, mivel a hímek 110-150 kg közötti súlyt érhetnek el, míg a nőstények csupán 65-90 kg-t. Az örvös medvék általában 120-180 cm hosszúságot érnek (a fejtől a farokig), és ebből a farok csupán 6,5-10,6 cm, mely szinte alig látható a hosszú, sűrű bunda alatt. A holdmedvék feje nagy és kerek, fülei szélesek, szemei pedig aprók.


A szociális viselkedésükről szóló információk mind-mind állatkerti példányok megfigyeléséből származnak, így szinte semmit nem tudunk a vadon élő egyedek viselkedéséről. Annyi bizonyos, hogy 2-3 évente van párzási időszak, a medvebocsok pedig 2-3 évig maradnak az édesanyjuk mellett. Párzási időszakukat nyáron, nyár végén élik meg (június-október között) és általában egyszerre két medvebocs jön a világra. Az örvös medvék már 3-4 éves korukban képesek a szaporodásra, vemhességük pedig 7-8 hónapig tart.


Az örvös medvék idejük nagy részét a fákon töltik olyan felületek készítésével, melyeken pihenhetnek vagy csemegézhetnek. Ez a medvefaj igen magányos típusú. Bizonyos térségekben hibernálással vészelik át a telet (barlangokban, odúkban), máshol viszont melegebb égtájakra vándorolnak, hogy elkerüljék a hibernálást. A hibernáláson a nyáron elfogyasztott zsírmennyiség segíti át őket.


Az örvös medvék területének nagysága igen változó,  6,4 – 9,7 négyzetkilométer között, vagy 16,4 – 36,5 négyzetkilométer között mozog. A terület mérete nagyban függ az élelem mennyiségétől, tehát  minél több rendelkezésre álló élelem van, annál kisebb a birtokolt terület.

Forras : http://www.haziallat.hu/nagyemlos/egzotikus-fajok/orvos-medve-ursus-thibetanus/4237/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése