2017. május 17., szerda

Vörös róka


A róka a ragadozók (Carnivora) rendjén belül a kutyafélék (Canidae) családjában a rövid lábú rókák (Vulpini) nemzetség névadó neme.

Rókának Magyarországon többnyire a vörös rókát (Vulpes vulpes) hívják. Az északi féltekén szinte mindenfelé előfordul. Afrikában csak a kontinens északi partvidékén él, Ausztráliába betelepítették.


Mérete a kis, illetve közepes termetű kutyákéhoz hasonló, de azoknál karcsúbb, nyúlánkabb. Koponyája hosszabb, arcorra hegyesebb a kutyákénál.


Füle nagy, farka hosszú és bozontos, pupillája függőlegesen megnyúlt elliptikus. A nőstényeknek általában hat emlője van.


A kutyafélék többségétől eltérően a fajok többsége helyhez kötött (állandó földalatti rejtekben, úgynevezett kotorékban él).


A vörös rókákat sikeresen háziasították a szovjet - orosz tudósok azt kutatva, hogy hogyan is tudta az ember a kutyát létrehozni.




Kiválasztva a legszelídebbeket és párosítva egymással pár generáció múlva teljesen szelíd rókákat kaptak eredményül, melyek már nem csak hogy nem félnek az embertől, szeretik az emberek közelségét. Kaliforniában, az USA - ban pillanatnyilag nagy divatnak örvend a rókák behozatala.




Egy szibériai farmról vízzel és étellel ellátott kis ketrecekben repülőgéppel juttatják el az új gazdához az állatokat, melyek már a reptéren nagy feltűnést keltenek.


A háziasított róka viselkedése legjobban a kutyáéhoz hasonlít, de okosabbak a kutyáknál és sokszor még ügyesebbek is, amellett, hogy nagyon játékosak és vidámak. "Ravasz, mint a róka." közmondás épp ezért nagyon találó.

Forras : http://www.termeszettar.hu/anyagok/fox/fox.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése